Stichting Utrecht Op Orde (www.suoo.nl)
Als stichting voeren wij 4 programma’s uit (zie bijlage): SchuldHulpMaatje, BaanBuddy, HipHelpt en Papiercafé.
Bij de stichting zijn 5 medewerkers in dienst (ca 2,5 fte) en we groeien naar ca 4 fte komend jaar. Er is een deeltijd fondsenwerver in dienst. Er zijn ca 400 vrijwilligers bij de stichting betrokken verdeeld over bovenstaande programma’s. Het bestuur kent nu 7 leden die kerkelijk betrokken zijn bij verschillende kerkgenootschappen. We werken samen met Stichting Present en Serve The City in het project Keten van Hoop Utrecht. Daarnaast werken we samen met Humanitas, Tussenvoorziening, U-Centraal, Al Amal en Leger des Heils als het gaat om vrijwillige schuldhulpverlening. Met HipHelpt zijn we nauw betrokken bij de diaconieën van de kerken in de stad. En de ca. 13 Papiercafés kennen een sterke aanloop gestuurd vanuit de Buurtteams.
Kansen en uitdagingen
Als stichting zijn we ondernemend en zien we veel kansen en uitdagingen om dienstbaar te zijn aan mede Utrechters die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Momenteel zijn we actief bezig met:
- Intensivering communicatie richting hulpvragers: hoe bereiken we meer hulpvragers die een hulpvraag durven te stellen.
- Verbetering communicatie richting achterban (kerken en fondsen).
- Verduurzaming van de financiële ondersteuning (met name bij gemeente Utrecht, maar ook andere fondsen).
- Professionalisering van het bestuur.
Bestuurders gezocht
Deze uitdagingen vragen om een versterking van ons bestuur. Wij zijn actief op zoek naar twee of drie nieuwe bestuurder(s) voor de portefeuilles:
- Communicatie in- en extern
- Fondswerving
- Secretaris
Bestuurder Communicatie in- en extern
Er is behoefte aan visievorming op communicatie naar alle in- en externe betrokkenen, met name hulpvragers en hulpbieders. We zouden bijvoorbeeld graag meer hulpvragers vinden voor SchuldHulpMaatje en meer hulpbieders voor HipHelpt. Vervolgens is het van belang om deze visie planmatig te laten uitvoeren met in eerste instantie te werven team van vrijwilligers.
Bestuurder Fondswerving
Er is een parttime fondsenwerver in dienst die aansturing behoeft. De aansturing van deze rol kan enigszins in het team worden belegd, maar er moet iemand zich verantwoordelijk voelen in het bestuur om in samenwerking met de penningmeester de inkomsten binnen te halen die nodig zijn voor de basis en ook nieuwe plannen te financieren voor groei. De bestuurlijke rol is betekent visie en beleidsvorming, de ondernemende kracht erachter zijn, in geval van grotere fondsen en subsidieverstrekkers zoals de gemeente Utrecht en het Oranjefonds een vertegenwoordigende rol, en soms meedoen in de uitvoering.
Secretaris
De secretarisrol is de samenbindende en organiserende rol binnen de het bestuur van de stichting. Zorgen dat het bestuur goed functioneert, in samenwerking met de voorzitter (agendavorming, bestuurs-notulen, actielijsten samenstellen en opvolgen. Ook het besturen van het personeelsproces zit in deze rol: zorgen dat functionerings- en beoordelingsgesprekken plaatsvinden en in samenwerking met de penningmeester zorgen dat de voorwaarden zich op het goede niveau bevinden.
BIJLAGE
PROGRAMMA’S VAN ONZE STICHTING
De Stichting Utrecht op Orde voert 4 programma’s uit:
• SchuldHulpMaatje (start in 2012);
• Baanbuddy (voorheen JobHulpMaatje start in 2018);
• HipHelptUtrecht (start in 2019)
• Papiercafés (gestart in 2021).
Hieronder worden onze programma’s toegelicht.
SchuldHulpMaatje (SHM) is een beproefde effectieve en betrouwbare aanpak die is ontwikkeld door SchuldHulpMaatje Nederland. Een SchuldHulpMaatje is een gecertificeerde vrijwilliger die het trainingsprogramma van SHM Nederland heeft doorlopen en permanent wordt bijgeschoold.
BaanBuddy (BB) steunt kwetsbare groepen die werkzoekend zijn en helpt ze op weg naar (vrijwilligers)werk. Hierdoor helpt Baanbuddy de bemiddelbaarheid op de arbeidsmarkt te verhogen. Een Baanbuddy werkt aanvullend op en in samenwerking met bestaande werkbegeleidings- en re-integratietrajecten door werkzoekenden, mens- en doelgericht bij te staan.
HipHelpt Utrecht (HiP) staat voor Hulp in Praktijk: het koppelen van vrijwilligers aan diverse ‘kleine’ en vaak eenmalige hulpvragen. Dit betekent bijvoorbeeld een eenzame oudere bezoeken, boodschappen doen voor iemand die dat tijdelijk niet kan, de tuin helpen opknappen enzovoorts. De koppeling gaat via een app of website waar een hulpbieder de hulpvragen uit zijn buurt kan zien en deze online kan accepteren. In de Utrechtse context werken we samen met 2 burennetwerken in Zuilen en in Utrecht-Zuid.
Papiercafés (PC) Sinds medio 2022 komt het opzetten van Papiercafés goed op gang. Er zijn in 2023 13 Papiercafés opgezet om op locaties in de stad tijdens vaste openingstijden mensen te helpen met hulpvragen. Deze activiteit wordt gecombineerd met de uitbouw van HiP.